Arcplasztika

Az arc és nyak bőrének öregedése, rugalmasságának elvesztése kifejezett ráncosodással járhat, ami esztétikai és pszichés panaszokat okozhat. A műtét célja a fiatalosabb, kellemesebb megjelenés visszaállítása.

A műtét

A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük. A műtét hosszadalmas, gondos preparálást igényel, ezért nyugtató injekció adása szükséges. A metszés a halántéktájon a hajas fejbőr területén, a fül előtt, onnan visszakanyarodva a fül mögött és a tarkótájon ismét a hajas fejbőrön halad, többségében nem feltűnő helyen. A műtét lényege az arc- és nyak bőrének felpreparálás utáni megfeszítése, a felesleges petyhüdt bőr eltávolítása. A sebeket plasztikai varrattal zárjuk, szoros kötést helyezünk fel.

Műtét utáni teendők

A műtét nagy felületet érint, ezért ott duzzanat, elszíneződés keletkezhet, amire Önnek fel kell készülni. A szem esetleges duzzanata miatt szemcsepp használata, borogatás szükséges.
A műtét után megfigyelési időt követően a beteget kísérővel hazabocsátjuk. Az otthoni ápolás megszervezése, az utasítások betartása a páciensre hárul.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás szövődményei: utóvérzés, gyulladás azonban – hála az orvostudomány fejlődésének – egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetők. Az arc- és nyakplasztika speciális, ritka szövődménye, hogy a preparáláskor ideget érinthet a műszer, ezért átmenetileg működési zavar lehet az arc mimikai izmaiban. A legsúlyosabb szövődmény az arcideg végleges sérülése, aminek féloldali arcbénulás a következménye. Sebgyógyulási zavar ritkán fordul elő. Amennyiben mégis, ez általában a kevésbé feltűnő, fül mögötti területen jelentkezhet sebszétválás, esetleg túlsarjadt heg formájában.

Gyógyulási kilátások

A műtét során esetlegesen kialakult bevérzés általában 1-2 hét alatt felszívódik. A szorító kötést 1 hét után távolítjuk el, a varratokat 2 hét múlva. Az arc a kívánt eredményt csak 6 hét múlva fogja mutatni. Sajnos az évek múlásával a ráncosodás ritkán, kisebb mértékben újra kialakulhat, de ez szerencsére hosszú időt vesz igénybe.