Botox kezelés

A Botox injekció a leggyorsabban növekvő tendenciát mutató kozmetikai kezelés napjainkban. A hétköznapi szóhasználatba Botox ránckezelés néven használt kifejezés a Clostridium Botulinum nevű baktérium által termelt fehérje kozmetikai alkalmazását jelenti. Ez a toxin csökkenti, vagy átmenetileg gátolja a ráncok kialakulásáért felelős mimikai izmok működését, ezáltal az izmok felett lévő bőr nyugalmi helyzetében kisimul.

A készítményt ambulanter, 5 perces injekciós beadással juttatjuk be a megfelelő helyekre, szükség esetén a bőrt krémmel érzéstelenítjük.

Leggyakoribb indokok:

  • homlokráncok
  • szarkalábak
  • nyaki ráncok

A fenti indikációk mellett a Botox alkalmazható hónalji, tenyérizzadás kezelésére, valamint az általános gyógyászatban izomgörcsök oldására, migrénes fejfájás szüntetésére is használják.

A kezelés mellékhatásai között ritkán, de előfordulhat, hogy az anyag a kívánt helyről „elvándorolva” más izmok működését is gátolja, pl. homlokráncok kezelésekor a felső szemhéj átmeneti leereszkedése is megjelenhet. Szintén előfordulhat fejfájás, az injekció helyének kipirulása, izomgyengeség. Maradandó szövődményről ezideig nem tudunk, minden mellékhatás legfeljebb néhány hétig tarthat.

Az injekció hatása 3-6 hónapig tart a befogadó szervezettől függően. Ezután ismételhető, azonban évente 3 alkalomnál gyakrabban nem javasolt a használata.