Ráncfeltöltés, ajakfeltöltés

Az arcon a kor előrehaladtát jelző ráncok elsimítására, az arckontúr megváltoztatására valamint a keskeny ajkak megvastagítására szolgáló, egyszerű beavatkozás lényege, hogy a bőrbe, vagy bőr alá injekcióval speciális töltőanyaganyagot juttatunk be, ami a rácok alatt elhelyezkedve azokat kiemeli, kisimítja. Az egyszerű, néhány perces ambuláns kezelés során, azonnal látványos eredmény érhető el, a páciens nem esik ki a munkából. Angol nyelvterületen speciális elnevezése a „lunch-time procedure”, azaz „ebédidőben végzett beavatkozás”, ami a gyors és egyszerű módszerre utal.

A feltöltéses kezelés leggyakoribb indikációi

  • Ajakvastagítás, ajakformálás
  • Homlokráncok, szemöldökök közötti ráncok
  • Alsó vagy felső ajak körüli apró ráncok
  • Besüppedt hegek kiemelése
  • Arckontúr, áll, járomív hangsúlyosabbá tétele

Átmeneti eredményt biztosító anyagok, hatásuk fél-egy évig tart, majd ismétlendő

Ebbe a csoportba a kollagén, a hialuronsav alapú készítmények, a tejsav és dextránszármazékok valamint a felszívódó poliakrilamid vegyületek tartoznak. A hatástartam néhány hónaptól öt évig tart. Előnyük, hogy a lebomlás miatt a maradandó probléma esélye kicsi. Hátrányuk hogy az eredmény fenntartásához a kezelést anyagtól függő időközönként ismételni kell.
Fő terápiás javaslatuk a felszínesebb ráncok kezelése, ajakformálás.

Tartós, sok évig tartó hatású készítmények:

PMMA, HEMA, poliakrilamid. Hatásuk azon alapul, hogy egyfelől hatóanyaguk a felszívódása közben a környező szöveteket rostképzésre serkenti, másfelől a nem felszívódó komponens direkt térfogatnövelőként funkcionál.
Mivel a túlkorrekció ezenél az anyagoknál nem kívánatos, inkább alulkorrigálunk és a kezelést kiegészítjük az első kezeléstől számított három hónap elteltével.
Ezeket az anyagokat inkább az arckontúr formálásra illetve a kisebb mimikai mozgással bíró területeken kialakult árkok feltöltésére javasolt használni..

A beavatkozás

Az ismertetett fenti anyagokat injekciós technikával, nagyon vékony tű segítségével juttatjuk a kezelendő terület bőrébe vagy a bőr alatti rétegbe. A felületes ráncok kezelésekor a terület érzéstelenítése érzéstelenítő krémmel, a mélyebb redők kezelése, ajakformálás injekciós érzéstelenítő blokáddal történhet. A kezelés időtartama 10-20 perc. Az eredmény nem látható rögtön, mivel a szúrás nyomán kialakult duzzanat megtévesztő lehet, főként ajakvastagítás esetén. A duzzanat megszűnése 2-3 napig is eltarthat, a kezeléskor látott méretnövekedés nemritkán 30-40 %-kal is csökkenhet.
A kezelések után duzzanat, bőrpír, enyhe deformáltság fordulhat elő, továbbá minimális fájdalom, esetleg a bőr elszíneződése. Ezek a tünetek gyorsan, általában két napon belűl elmúlnak, de átmenetileg 3-4 napig is eltarthatnak. Ajakvastagítás után az eredmény csak kb. egy hét után látható és addig kisebb egyenetlenség is előfordulhat az ajkakon.

Kockázatok

Bármelyik típusú anyagnál előfordulhat allergiás reakció, ami helyi duzzanatot, bőrvörösséget, érzékenységet okoz. Hasonló tünetekkel jár a bőr saját baktériumai által az injekció nyomán okozott fertőzés is. Megfelelő utókezeléssel mindkét komplikáció jól gyógyítható. Néhány százalékban előfordul az anyag helyén tapintható csomó képződése, néha évekkel a kezelés után. Ez ritkán válik láthatóvá, de különösen az ajkakon így is zavaró lehet, súlyos esetben sebészi eltávolítás válhat szükségessé. Herpeses kórelőzmény esetén megvan a kockázata annak, hogy a tűszúrás előidéz egy újabbat. A lebomló, nem végleges eredményt nyújtó készítmények beadása után előfordulhat, hogy az anyag a vártnál jóval gyorsabban szívódik fel egyéni alkati kötőszöveti sajátosságok miatt.

A kezelések után általában a következőket javasolt betartani:

A kezelt területet néhány napig nyugalomba kell helyezni, masszírozás, kozmetikai kezelés, egyéb kenőcsök használata tilos, Túlzott mimika, nevetés, sok beszéd, erős rágás kerülendő. A kezelt területet nem javasolt napoztatni, szoláriumnak, nagy hőingadozásnak kitenni a duzzanat és bőrpír megszűnéséig szintén ártalmas.

Nem javasolt a kezelés:

  • Ismert allergia esetén a hatóanyagra
  • Fennálló bőrbetegségek, herpes esetén
  • Súlyos allergiás kórképek esetén
  • Autoimmun betegségben szenvedőknél
  • Véralvadásgátló készítmények szedése esetén.