Orrplasztika

Az orr az arc egyik leginkább szembeötlő része, ezért formai eltérései, zavaró elváltozásai súlyos pszichés problémát okozhatnak. Ezek az eltérések lehetnek méretbeli (túl nagy, kicsi), alaki (horgas, kampós, pisze, széles, ferde stb.) valamint funkcionális eltérések, amelyek többségét műtéti úton korrigálni lehet.

A műtét

A műtétet általában helyi érzéstelenítésben végezzük, de végezhető altatásban is. A gyógyulás külső heg nélkül zajlik. A műtét lényege az orr csontos és porcos vázának a kívánt formára történő alakítása, és ennek a helyzetnek a rögzítése. A műtét végén az orrot kívülről gipszsínnel rögzítjük.

Műtét utáni teendők

A gipszsínt egy-két hétig kell viselni. 2-3 napig helyi fájdalomra kell számítani, ami a szokásos fájdalomcsillapítókkal csökkenthető. Orrot fújni, hajolni nem szabad, mert az utóvérzést okozhat! Átmeneti kényelmetlenséget okoz, hogy a műtéti területen kialakult duzzanat légzési nehezítettséget okoz, a levegőt szájon át tudja venni a beteg. A műtét után megfigyelési időt követően a beteget kísérővel hazabocsátjuk. Az otthoni ápolás megszervezése, az utasítások betartása a páciensre hárul. A gipszrögzítést a kontroll alkalmával, egy-két hét múlva távolítjuk el.

Lehetséges szövődmények

Az orrplasztika műtétnek is vannak veszélyei, így pl. rossz hegesedés, utóvérzés, gyulladás, ideiglenes érzéskiesés, légzési nehezítettség, aszimmetria. Súlyosabb esetben előfordulhat bőrelhalás, ez azonban szerencsére igen ritka.

Gyógyulási kilátások

A műtét után a helyi fájdalmon kívül a szemek körül duzzanat, véraláfutás jelentkezhet, ami az első 24 órában növekszik, majd 8-10 nap alatt felszívódik. A végleges forma fél-egy év után alakul ki.