Tájékoztató a hasplasztika műtétről

A hasfal változásai leggyakrabban elhízás, elhízást követő fogyás, terhesség után maradt maradandó elváltozás, műtéti beavatkozások nyomán jönnek létre. A hason lokálisan kialakult bőr és zsírfelesleg nem csak esztétikai, hanem funkcionális panaszokat, gerincbántalmakat, az összefekvő bőrterületeknél kialakuló bőrbetegségeket, valamint psyches zavarokat is okozhat.

A műtét

A hasplasztika magába foglalja a has területén végzett műtéteket, amelyek célja a bőrön, zsírszöveten és a hasfalon keletkezett elváltozások megszüntetése vagy helyreállítása. A műtéti metszés ívelt vonalban a két csípőtövist összekötve a szeméremdomb feletti barázdában, rejtett helyen halad. A megereszkedett, esetenként striás bőrt a bőralatti zsírszövettel együtt eltávolítjuk. Amennyiben az egyenes hasizmok között kitágulást, hasfali vagy köldöksérvet észlelünk, azt ellátjuk. Ezután a köldököt eredeti helyének megfelelően rögzítjük. A sebet több rétegben plasztikai varrattal zárjuk. A műtét végén nyomókötést illetve fűzőt helyezünk fel.

Műtét utáni teendők

A felhelyezett nyomókötés vagy fűző viselése feltétlenül szükséges 4-6 hétig. Szövődménymentes esetben a sebgyógyulás 2 hét. A műtét után megfigyelési időt követően a beteget kísérővel hazabocsátjuk. Az otthoni ápolás megszervezése, az utasítások betartása a páciensre hárul. A későbbiekben a beteget rendszeresen kontrolláljuk, a varratszedés, további utasítások ekkor történnek.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás szövődményei: utóvérzés, gyulladás azonban – hála az orvostudomány fejlődésének – egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetők.
A szövődmények közül megemlítendő a savóképződés, műtét alatti vérvesztésből eredő gyengeség, aluszékonyság, sebfertőzés, a felületes bőridegek sérülése miatti érzészavar. Késői szövődmény lehet a hipertrófiás vagy keloidos heg.

Gyógyulási kilátások

A műtétet követő napon a beteg felkelhet, ekkor kötéscsere, esetleg a drainek eltávolítása történik. A teherbírást fokozatosan nyeri vissza általában 2 hét alatt, a rugalmas haskötő viselése 4-6 hétig szükséges a letapadás elősegítésére.